amning Laid back (Af Majken Grønborg Sørensen)
Den sundeste ernæring for det nyfødte barn er modermælk. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder. Delvis amning anbefales til 12 måneder eller længere.
Amning har betydning for en lang række helbredsforhold hos barnet − både under og formentlig også efter ammeperioden, ligesom amning også påvirker moderens helbred under amningen og på længere sigt.
På denne side kan du læse mere om bl.a. ammeteknik og den første kontakt.

Rigtig god video om amning – Mælk til Frederikke – Klik her

Få gang i mælkeproduktionen – Klik her

Video om amning af jordemoder Cana Buttenschøn – Klik her

Videoer til at komme godt i gang med amningen – Klik her

Hvor lang tid tager amningen – Klik her

Videoer: Den første amning + Amning mindst 8 gange i døgnet + Er babyen blevet mæt – Se de 3 videoer midt på siden – Klik her

Ofte stillede spørgsmål til amning – Klik her

Ammestillinger + ammeteknikker + tegn på sult + brystspænding – Klik her

Find masser af information og links om amning – Klik her

Blødende brystvorter – Klik her

 

Rækkefølge på amning, bleskift, leg og søvn?

Jeg synes egentlig at dette var et interessant spørgsmål, som en anden mor har stillet på nettet, som man muligvis kunne for brug for svaret på….så har listet spørgsmålet og svaret her.

Spørgsmålet:
Jeg er i tvivl om den mest hensigtsmæssige rækkefølge på amning, bleskift leg og søvn. Min datter er 6 uger og aktuelt ammer jeg hende når hun vågner (da hun som regel er sulten med det samme) efter amning falder hun ofte i søvn, men vågner måske igen, så skifter jeg hende, leger lidt hvis hun er til det og putter hende så igen til lur. Men nogle gange lidt svært/tidskrævende at få hende til at falde til ro til lur, så ville det være bedre først at amme til sidst lige inden luren? Men hvis jeg ikke ammer straks hun vågner, så har hun ikke rigtig lyst til leg da hun jo er sulten, så synes det er lidt svært hvad er bedst.
Kan du anbefale en rækkefølge og evt forslag til rytme for dagen/natten.

Svaret:
Når man har et lille barn på 6 uger, så vil det ofte være sådan at man både ammer når hun vågner og ammer igen inden hun puttes til næste lur.

Med den alder hun har nu, vil det være vigtigt at hun tilbydes et bryst af gangen, og spiser længerevarende på en side, men efterfølgende kan hun tilbydes toppen af modsatte bryst og derved få en “tørstslukker”. Børn i denne alder vil ofte også være så fysisk store, at de har brug for at få sat mælkemængden lidt op og netop ved at amme fra begge bryster mellem hver lur, er du med til at øge mælkemængden lidt igen.

Det vil derfor være rigtig fint at gøre det du gør – hun vågner, er naturligt sulten, du ammer, lader hende spise godt og længe, herefter bøvser hun, I leger osv. og inden hun så skalsove igen, så tilbyder du hende toppen fra modsatte bryst. Det er et tilbud og hun kan spise få minutter, spise længere tid eller måske sige nej tak og det er helt okay og så puttes hun. Næste gang hun så vågner, så starter du der, hvor hun fik tilbuddet sidst og måske kun har taget toppen. Her får hun så lov til at spise i bund, får “tømt” brystet, hun bøvser, I leger, hun skiftes og hun tilbydes modsatte bryst og puttes til næste lur.

Der vil naturligvis være tidspunkter, hvor hun har lavet i bleen og du er nødt til at skifte hende før hun får mad eller undervejs i amningen – hos små børn kan det nogle gange føles som om at der er hul hele vejen igennem. Der vil også være tidspunkter hvor hun bare falder i søvn og sover og slet ikke er i stand til at pludre eller er aktiv og på den måde skal du naturligvis være fleksibel.