børns-psykologi

Her får du en liste med de bøger om børn; deres udvikling, adfærd, psykologi m.m., som jeg gerne vil anbefale at læse eller som jeg lomme-filosoferer lidt over 🙂

Du kan også se min korte beskrivelse af de ting, jeg synes der er spændende i hver bog, eller som jeg ikke er helt enig i samt min begrundelse herfor.

 

…på vej…(så snart jeg er tilbage fra barsels-hygge, lister jeg bøgerne og beskrivelserne her 🙂 )

…her får du lige en forsmag på nogle af dem:

Man har travlt som forældre til de bette små, så jeg vil sige, at disse 2 bøger er dem, jeg synes er vigtigst at læse/vide.
De giver evt. stof til eftertanke om bevist adfærd med de små, som egentlig er nok til at dække alle andre områder også – Hvis du spørger mig 🙂

Børn hører alt hvad du siger. Sæt ikke en label på dem, som de, overbevist, bærer resten af livet.
Det er helt essentielt, at være klar over det som Lena Dyhrberg fortæller – vel at mærke blot hvis du spørger mig (og Jørgen Svenstrup kommer også ind på det i hans bog)

Vigtigste bøger:

 • Født klog – ny viden, der vil ændre dit syn på børn – Forfatter: Lena Dyhrberg
 • Tro på dit barn – Forfatter: Jørgen Svenstrup og Gitte Svanholm

 

Jeg har altid haft interesse for børn og deres finurlige væsener.
Herunder alt det sjove og spændende omkring: Barnets udvikling, barnets psykologi, barnets samspil med andre børn, barn og forældreforhold osv.

– Det er jo et uendeligt emne, som man kan observere, studere og læse om endeløst….og det glæder jeg mig til fortsat at gøre.
Der er mange artikler og bøger om børn i omløb, og en del af dem også med modsat-rettede budskaber. Jeg læser en masse af det, for at få lov til at lomme-filosofere lidt over, om jeg er enig eller ej 🙂
Jeg synes, det er spændende at blive budt på forskellige ‘måder’, også selvom jeg ikke er enig i det hele.

 

Har du tid og interesse og er nysgerrig, kan du også dykke ned i disse bøger:
 • Hjerne smarte børn – Forfatter: Anette Prehn
 • Her er jeg – Hvem er du – Forfatter: Jesper Juul
 • Børns selvfølelse – hjælp dit barn godt på vej – Forfatter: Petra Krantz Lindgren
 • Robuste børn – Forfatter: Per Schultz Jørgensen
 • Din kompetente familie – Forfatter: Jesper Juul
 • Emil drømmer – Få dit barn til at sove – Forfatter: Vibeke Manniche
 • Kærlighed er ikke nok – Forfatter: Sofie Münster
  (Til ovenstående bog får jeg trang til at tilføje, at bogens budskab forekommer mig noget definitivt – Altså ‘her-er-det-rigtige-at-gøre’ agtig. 🙂 Det tænder jeg personligt lidt af på. Er mere fan af betragtninger og de videskabelige synsvinkler, der indtil videre er gjort. Jeg er jo designer, og kan godt lide, at dørene og mulighederne står åbne – At man får lov at tænke selv og meget gerne ud af boksen. Ellers ville der jo aldrig blive opfundet noget nyt…som måske er bedre…måske ikke…i hvertfald har man så reflekteret og vendt og drejet ‘sagen’ lidt.)
 • Lidt forskellige synspunkter til det at være solomor/solofar – Hør interviews her
 • Klog er noget, man øver sig på – Forfatter: Sofie Münster
 • 40 uger efter – Forfatter: Cana Buttenschøn (Denne bog er mere sjov og underholdning)
 • Drop opdragelsen – Forfatter: Fie Hørby
 • Må vi så få ro! – Forfatter: Lola Jensen
 • Diagnose eller opdragelse – Forfatter: Ann-Elisabeth Knudsen
 • S1E7 Håb for bekymrede forældre – Forfatter: Jørgen Svenstrup (Lidt om unges motivation for at lære nyt)
 • Den nødvendige opdragelse – Er opdragelse nødvendigt? – Forfatter: John Aasted Halse
 • Aggression, en naturlig del af livet – Forfatter: Jesper Juul
 • Tænk, hvis du faktisk ikke afgør dit barns fremtid – Zetland: Sara Alfort  (Jeg er ikke helt enig med den første artikel ligesom den næste artikel også beskriver det modsatte 🙂 )
  Læs artiklen på Zetland her >>
 • En lærer siger undskyld for grænseløse krav. Har forventningen til forældre taget overhånd? – Zetland: Sara Alfort
  Læs artiklen på Zetland her >>
 • Tænd for Forbindelsen – forstå tilknytningens kunst – Forfatter: Mette Carendi
 • Bevidst forældreskab – Forfatter: Kisser Paludan
 • I stedet for skældud – Forfatter: Erik Sigsgaard, Christina Abildgaard
 • Opdragelse af en vinder – Forfatter: Rasmus Ankersen, Henrik Hylde
 • Lev for det halve – Forfatter: Nanna Hyldgaard Hansen
 • Pæne piger og dumme drenge – Forfatter: Ann-Elisabeth Knudsen
 • Hallo – er der hul igennem? – Forfatter: Ann-Elisabeth Knudsen

 

Jeg er fornyligt stødt på begrebet ‘Ifavnsk’. En mors opfattelse af, hvordan hun gerne vil være der for barnet.
Hvis du er nysgerrig, kan du evt. læse mere om de Ifavnske principper her

 

Jeg, som mor og med stor interesse i psykologi og børn, tror på, at tanken om;
– ‘Hvordan ville jeg selv gerne have det, hvis det var mig lige der?’
– ‘Hvad ville jeg selv føle i den situation?’
– ‘Hvad ville få mig til at…?’
…osv.
vil give en bevidst væren omkring sit barn – give velovervejede og gennemtænkte handlinger omkring barnet. Med overvejede forhold – hvad synes jeg egentlig selv; er der også grobund for større selvsikkerhed hos forælderen, når budskabet formidles videre til barnet. Det skaber tryghed – for alle der er med ‘på tur’.
Den individuelle vurdering, som den enkelte forældre gør sig, kaster autenticitet af sig – som jeg er stor fan af! Børn må gerne mærke, at mennesker er forskellige, og når vi er så tætte med vores børn, som vi er i dag – så kan de godt rumme, at der kan sættes flere farverige tillægsord på sin forælder eller på det enkelte menneske der mødes derude. Måske vil barnet, når det bliver større, endda blive bedre rustet til at rumme sine egne ’tillægsord’ i dagligt tale kaldet ‘særheder’ – og let falde til ro med disse, fordi det vil synes helt naturligt at indeholde lidt af hvert.
– Og ikke mindst betyder dette perspektiv, at barnet ses som et menneske og et individ ligesom alle os andre – og ikke som en gruppe der hedder ‘børn’, hvor én løsning passer på alle. Barnet bliver set og ‘taget seriøst’, når det giver udtryk for sine følelser, og man lige der bliver inviteret til at overveje; ville jeg mon reagere ligeså og hvorfor?
Plads til forælder-autenticitet, giver plads til menneskers forskelligheder, da jeg som forælder har mine tanker om, hvilken ‘tro og værdier’, jeg gerne vil give videre – og du som forælder, har dine tanker om, hvad du gerne vil give videre til dit barn.
Igen tilbage til det bevidste valg og gennemtænkt, bevidst videreformidling…
Alle ovenstående suser i så fin synergi med hinanden.
….det var mine umiddelbare tanker. Men jeg er meget åben for at høre andres syn på sagen 🙂
Så jeg læser videre i bøgerne.

 

 

Derudover er der jo også det andet ‘læsestof’, jeg tidligere har skrevet om her på bloggen:

 

Når barnet bliver lidt større, og der kommer mad på banen ->

Charlotte Seeger har en PBA i Ernæring og Sundhed, og jeg synes hun kommer med mange spændende bud på og råd om mad til børn – Både mindre og større børn. Det giver fin inspiration til både mad- idéer (opskrifter) og til de ting der foregår omkring maden og måltidet.
Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet fra Charlotte Seeger, der har websiden Babybite.dk

Tilmeld nyhedsbrevet HER – øverst i venstre hjørne.

Du kan også lytte lidt til hendes Podcast til magasinet ‘Vores Børn’ om BØRNEPSYK – Klik her

 

 

Børneopdragelse – inspiration og evt. tips 🙂

Børneopdragelse med Lola Jensen – Klik her
(Måske kender du hende fra Go’ Morgen Danmark)

 

 

Og bøgerne om kost til de små, som jeg skriver om på denne side – Klik her

Læs bogen med Sundhedsstyrelsens anbefalinger – Klik her

og

Se også myter og ofte stillede spørgsmål om;
Mælk til de små; Modermælk, modermælkserstatning og komælk