Se videoer om babys første 3 måneder efter fødslen
Nedenfor er også listet nogle praktiske ‘huskere’ til hhv. mor og baby.
Herunder bl.a. anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen til kost og tilskud til mor og baby…samt anbefalinger fra min veninde, der er ekspert i kost til baby og børn.
Videoer om de første 3 mdr. efter fødslen – Klik her
Herunder;
Tegn på trivsel og pleje af barnet
Barnets udvikling de første 3 mdr.
Diverse huskere
Mor:
Drik meget under amning!
Tag kalcium 500mg. dagligt.
Tag evt. jern hvis der er mistet blod ved fødslen.
Kaffe: 2-3 kopper kaffe er ok – det går dog over i mælken, så hvis der drikkes for meget, kan baby måske ikke sove.
Alkohol: Kan påvirke mælkeproduktionen. Den mælk der dannes mens morens blod indeholder alkohol, vil indeholde samme mængde alkohol.
Der kan gå et par dage, før mor har afføring, da man evt. har fået lavement.
Blødning kan vare op til 8 uger efter fødsel, men skal aftage i løbet af nogle dage.
Ved fortsatte smerter i livmoder eller ved ildelugtende udflåd eller feber; kontakt læge for evt. Infektion.
Det kan svie når man tisser og man er øm forneden.
Baby – Sundhedsstyrelsen anbefaler:
– Dagligt tilskud D-vitamin 10 mikrogram. Baby alder: 2 uger til 2 år gamle.
Min søde veninde som er ekspert i kost til baby og børn anbefaler disse D-dråber, da det er nemt at give med pipetten – Multi-tabs D-dråber – Klik her
(Fås på Apoteket)
– Hun tilføjer desuden også, at D-dråber med andre ting og sager tilsat, som udgangspunkt ikke er nødvendigt.
Baby:
– Baby trivselstegn: Vil gerne spise minimum 6 gange i døgnet.
– Baby taber evt. 10% af sin vægt – men er tilbage på fødselsvægten efter 1-2 uger. Derefter tager baby ca. 200 g. på om ugen – Efter 5 mdr. har barnet fordoblet sin fødselsvægt.
– Afføring udvikling de første 4 dage: Sort -> grøn -> gullig/grynet/vandig.
I den første måned: Skal barnet have afføring flere gange dagligt, hvis det ernæres med modermælk. Herefter kan der gå op til en uge imellem afføringerne.
– Vandladning: Første dage få vandladninger. Det er vigtigt at der er vandladning indenfor det første levedøgn. (Kan evt. tjekke ved at give barnet en stofble på.
Når mælken er løbet til efter 3-4 dage, skal barnet have minimum 6-8 vandladninger I døgnet.
– Fosterfedt på huden bør vaskes af for at undgå irritation af huden. Det gemmes ofte i barnets folder.
Baby kan have varmeknopper/flyveknopper med en lille gul midte i -> De skifter placering på kroppen. De skal ikke behandles. Hvis knopperne derimod bliver store eller indeholder puds, så er det pusler knopper, og så skal lægen kontaktes.
– Baby kan gylpe fostervand op de første dage efter fødslen. Det er klart og skummende. Tag barnet op og hold hovedet en anelse nedad, så fostervandet kan løbe ud.
– Første bad: Vand 37 grader og brug ikke sæbe eller olie. Kom ind i alle folder oppefra og ned. Tør barnet grundigt i folderne. Barnet skal kun bade 1-2 gange om ugen. Men vask gylp væk dagligt med en klud.
– Baby græder i gennemsnit 80 minutter om dagen. (i DK)
– Barnets søvn: Meget vågen de første timer efter fødsel derefter sover det meget det første døgn. Herefter er perioder med søvn ofte korte. Når baby begynder at spise godt bliver søvnen længere. Baby vil gerne falde i søvn ved mor. Nyfødte sover i gennemsnit 14-16 timer i døgnet -> Barnet skal helst ikke være overtræt, når det lægges til at sove.
Baby må ikke have det for varmt. Barnet lægges skiftevis med hovedet til højre og til venstre (i de første 4 mdr). Gælder også på morens mave eller på puslebordet.
– På maven: Baby må meget gerne ligge på maven og på siden så ofte som muligt, når det er vågent. Det stimulerer barnets motoriske udvikling. Evt. på mors bryst eller puslepude. Stimulér barnet ved at kilde lidt i nakken, så baby øver sig i at løfte hovedet.
Barnets temperatur: Huden i nakken skal føles tilpas varm, men må ikke være svedig.
– Efter 3 mdr. skal barnet vaccineres hos egen læge. (Sundhedsplejersken informerer om denne)
– Skråstol: Baby kan være i skråstolen i kortere tid fra 2 mdr.’s alderen. Højest 10-20 min. af gangen og højst 2 gange om dagen.
– Baby skal altid sove på ryggen og på et fast underlag. Når barnet selv kan vende sig, så må det gerne sove på maven. Ikke for varmt når det sover – må ikke være svedigt i nakken eller på brystkassen. Lad baby sove køligt, men ikke i træk.
Samsovning: Baby må gerne sove på maven af forældre – men forældre må ikke falde i søvn.