Mad til de små
Jeg har lavet en oversigt over de fødevarer, man med fordel kan vælge at begrænse eller helt undgå at give de små:

Det kan være lidt svært at finde rundt i – og blive ved med at huske, hvad var det nu liiige den lille helst ikke skulle spise eller drikke, når barnet er hhv. 1 år, 2 år, 3 år eller derover?

Derfor har jeg samlet de råd og vejledninger jeg kunne finde gældende i 2018 fra hhv. Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning samt Mejeriforeningen.
(Jeg har taget Mejeriforeningen med, da ‘Det offentlige’ bruger den som en del af deres guides og vejledninger.)

 

Liste med fødevarer du med fordel kan begrænse / undgå til børn 0 – 3 år – kan printes – Klik her

(Her har jeg listet de fødevarer som bl.a. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man begrænser eller undgår i 2018. Det er udelukkende anbefalinger fra offentlige myndigheder i Danmark – og skulle dermed gerne være evidensbaserede anbefalinger.)
Den er lige til at printe ud og hænge på køleren 😉

 

Bog: Mad til små — fra mælk til familiens mad

Denne bog henvender sig til forældre til børn i alderen 0-2 år. Den fortæller, hvad det lille barn har brug for at spise, så det kan vokse og fungere bedst muligt. Bogen beskriver barnets mad, fra det ikke længere kun skal have mælk, til barnet spiser med af den mad, resten af familien spiser.

Bogens anbefalinger og opskrifter bygger på Sundhedsstyrelsens Ernæring til spædbørn og småbørn – en håndbog for sundhedspersonale og Fødevarestyrelsens officielle kostråd til hele befolkningen.

Jeg har lavet et resumé af bogen – Til dig der ikke lige orker at læse det hele med ammehjerne 🙂
Der er rigtig mange gentagelser i bogen – så du kan sagtens nøjes med mit resumé….det er på vej her på siden…
Læs bogen med Sundhedsstyrelsens anbefalinger – Klik her

 

Se også myter og ofte stillede spørgsmål om;
Mælk til de små; Modermælk, modermælkserstatning og komælk

 

 

Når barnet bliver lidt større og der kommer mad på banen

Jeg har tilmeldt mig nyhedsbrevet fra Charlotte Seeger, der har websiden Babybite.dk

Charlotte Seeger har en PBA i Ernæring og Sundhed, og jeg synes hun kommer med mange spændende bud på og råd om mad til børn – Både mindre og større børn. Det giver fin inspiration til både mad- idéer (opskrifter) og til de ting der foregår omkring maden og måltidet.

Du kan tilmelde dig hendes nyhedsbrev HER.

Eller på hendes nyere side HER – hvor der også er masser af inspiration til ‘børn og mad’.

Du kan også lytte lidt til hendes podcast-afsnit til magasinet ‘Vores Børn’ BØRNEPSYK – Klik her

 

 

Sætter du mon slik og snacks på en piedestal overfor dit barn?

De to fageksperter Charlotte Seeger @charlotteseeger_babybite.dk (PBA i ernæring og sundhed) og Anne Elsøe @anne.elsoe (kandidat i medicinalkemi og vanecoach) mener at det handler om at få de søde sager ned fra piedestalen og ligestille dem med de andre fødevarer.

Der er flere interessante ting, de er enige i…

I Magasinet Vores Børn giver de deres bud på, hvorfor vi som forældre, ikke skal kalde slik for ‘usundt’.

Kalder du også slik for ”usundt”? Derfor kan du roligt servere søde sager for junior – læs artiklen i magasinet Vores Børn  –  KLIK HER.

 

 

På min side: Bøger om børn – deres udvikling, adfærd, psykologi m.m.

Har jeg listet en lang række bøger og skrevet lidt om, hvad jeg tænker om hvert enkel bog…Og her er bogen Madro også listet med dette ultra korte udsnit af bogens budskab->

Blot til inspiration…
Madro – Sådan giver du dine børn et sundt forhold til mad – Forfatter:

Morten Münster og Morten Elsøe (Sundhedsdebattør og forfatter. Uddannet i molekylær ernæring og fødevareteknologi og driver podcasten ‘Detox din hjerne’ – hvor han sammen med Anne Gårdmand forsøger at bringe videnskaben tilbage i sundhedsdebatten.)

  • Fortæl for guds skyld ikke dit barn, hvis du går på en slankekur
  • Kig på miljøet i stedet for på hvad man spiser – det er ofte miljøet der definerer, hvad man spiser
  • Leg med maden  – Du skal gøre og også lade dine børn gøre det
  • Eksponering; Sæt fade frem på alle mulige andre tidspunkter – så det bliver mere naturligt at spisse grøntsager
  • Husk hvad der er dit ansvar, og hvad der ikke er dit ansvar – Du bestemmer hvad der bliver stillet frem. Men du må også leve med at barnet træffer egne valg, om hvad de har lyst tilat spise
  • Det er aldrig for sent at gøre noget ved det – disse guides kan bruges på en 2 årig, en 15 årig og en 45 årig.
  • Stop med at inddele varer i sundt eller usundt
  • Tal ikke dårligt om egen eller andres kroppe

…ovenstående er kort opsummering af bogen Madro af Morten Elsøe.

 

Søger du sjov og hyggelig inspiration til mad og madpakker, så synes jeg denne Facebookgruppe er god.

 

Et andet emne jeg synes der er interessant og relevant i disse tider – derfor kommer det altså lige ind her også <3

Stop madspild – få maden til at vare længere

På denne side kan du blive klogere på bl.a.

  • Opbevar din mad, så den holder længere.
  • Hvad betyder “sidste anvendelsesdato”?
  • Hvad betyder “bedst før”?
  • Hvor længe kan maden holde sig efter åbning?
  • Opbevar maden korrekt
  • Hvor længe holder mad i fryseren?

Psst….man skal betale abonnement for at få adgang til alle artikler på taenk.dk (Forbrugerrådet Tænk)
MEN deres nyhedsbrev er helt gratis – og der kommer man gode råd og artikler/tests, som kan læses uden at betale.